Cum se calculeaza un sistem complet de acoperis? Calculele pentru un sistem de acoperis din tigla metalica sau din ceramica nu coincid cu un calcul facut pe suprafata acoperisului din autorizatia de constructie. Deasemenea, acestea nu vor coincide nici cu amprenta la sol a unei case. In general, majoritatea clientilor nu inteleg de ce un sistem complet de acoperis, dupa calculele unui producator de tigla metalica, sunt mai mari decat estimarea clientului. Pentru a clarifica acest aspect si pentru numarul mare de clienti care pun intrebari despre suprafata acoperisului, am decis sa realizam acest articol.
Cum se monteaza tigla metalica pe acoperis?
Inainte de toate, tin sa va informez de faptul ca, diferenta intre calculul facut de un client si un producator este foarte mare. In functie de acoperis, tipul de tigla metalica sau model, calcularea unui acoperis difera de la casa la casa. In medie, intre calculul total al suprafetei de acoperis si necesarul de materiale exista o pierdere majora. De regula putem avea pierderi estimate intre 10 si 40% la tigla metalica. Aceste pierderi sunt de fapt imbinarile sau suprapunerile foilor de tigla metalica la montaj. Aceste suprapuneri sunt necesare deoarece apa nu va putea penetra in podul casei printre imbinari iar producatoru nu recomanda alt tip de montaj. Deasemenea, suprapunerea tiglei metalice se face conform cu detaliile tehnice de montaj. Aveti detalii in partea de jos a paginii.

Dupa cum bine observam in imaginea alaturata, la sectiunea „def” observam cum tigla metalica este suprapusa una peste alta. Aceasta suprapunere creeaza pierderi de material dar ne ofera siguranta impotriva apei. Daca tigla metalica este montata diferit sau la prima cuta de exemplu, riscul ca apa sa penetreze la interior este cu peste 65% mai mare. Dupa cum bine stim, cand ploua, stropii de ploaie pot avea traiectorii diferite la aversele de vant care poate impinge apa la interior. In functie de tigla metalica dar si de recomandarile producatorului, este bine sa respectam sarcinile de montaj.
Cum se calculeaza tigla metalica la un acoperis?

Pentru a calcula cantitatea necesara de tigla metalica pentru un acoperis avem nevoie de mai multe detalii. Pentru a putea obtine o suprafata exacta la un acoperis intr-o apa, in 2 ape sau in 4 ape, avem nevoie de urmatoarele informatii:
- Metri liniari latime
- Metri liniari lungime
- Inaltime acoperis
- Panta acoperis
- Planul casei
- Planul acoperisului ( daca exista )
Majoritatea clientilor omit foarte multe detalii de calcul raportandu-se la amprenta casei la sol sau la suprafata totala a acoperisului. Ei bine, este total gresit sa ne raportam doar la aceste aspecte. Ca sa aveti deja o prima idee de calcul, in imaginea alaturata observam faptul ca latimea casei de 4 m nu este la fel cu cea a tiglei metalice. La o panta de 36% si o inaltime de 1.44m observam o diferenta de calcul de 4.25 m. Adica 0.25m de diferenta pe care o vom inmultii cu latimea sau lungimea acoperisului.
Cu cat acoperisul este mai sofisticat cu atat avem pierderi mai mari. Spre exemplu, la un acoperis in 4 ape pierderea de materiale este mai mare fata de un acoperis in 2 ape sau a unui acoperis in 4 ape cu lucarna. Programul de calcul al unui producator este configurat sa calculeze in functie de tipul de tigla dar si de modelul de acoperis. In cazul in care calculele sunt complicate, acestea se fac matematic.
Cat de mare este diferenta intre amprenta la sol si suprafata acoperisului?

Dupa cum bine stim, orice model de casa are si o streasina. De regula, de la peretele casei si pana unde se termina acoperisul avem o diferenta de 0.60m minim. Exista cazuri cu diferente de 0.40m sau chiar si cu 0.80m. Aceasta suprafata o vom imultii cu lungimea si latimea casei. Vom calcula si panta deoarece chiar daca avem in plan 0.60m de la perete la marginea acoperisului totusi suprafata tiglei metalice este mai mare de 0.60m ( ne raportam la panta acoperis ).
Ca sa putem stabili diferenta de suprafata intre amprenta la sol si necesarul la tigla metalica sau suprafata acoperisului din acte, mai multe calcule sunt obligatorii. Aceste calcule ( enumerate mai sus ) ne vor spune cu precizie cantitatea exacta de materiale de care avem nevoie.
Ce recomanda producatorul sau montatorul si cum se face montajul?

Montatorii de tigla metalica recomanda respectarea datelor tehnice date de producator. In cazul in care nu veti respecta aceste obligatii, riscati sa pierdeti garantia. Exista diferiti agenti de vanzari sau depozite care vor spune, dai ca merge sau nu va ploua. Sfatul nostru este acela de a respecta datele tehnice impuse de producator. Este bine sa evitati procese costisitoare in cazul unei neintelegeri. Nu trebuie uitat faptul ca dvs in calitate de client nu aveti notiuni juridice. Au fost clienti care au comandat dupa bunul plac si s-au trezit ca le ploua in casa sau ca le mai lipseste tigla metalica.
Fiecare proiect in parte este diferit si implica multe date tehnice. Spre exemplu, Wetterbest produce tigla metalica la comanda in baza unui plan al casei dvs avand o marje de eroare foarte mica. Deasemenea, pierderile vor fi foarte mici daca veti comanda direct din fabrica fara intermediari. Pentru asta, Sistemacoperis.com este solutia ideala. Comanda aici direct din fabrica!
NOTA: in imaginea de mai sus putem observa ca foaia de tigla metalica se va suprapune cu foaia de tigla metalica din partea de jos dar si cu cea din dreapta. Suprapunerea nu se face dupa bunul plac. Aceasta se poate suprapune doar daca respectam sarcinile si documentatiile producatorului. La un acoperis de 160m2 in acte, putem avea nevoie de 200m2 de tigla metalica. Este un calcul pur informativ.
Salutare. Acum ceva timp am primit o oferta de pret si am vazut cu stupoare ca suprafata din oferta erea foarte mare. Diferenta de peste 80m2 ma facut sa caut informatii deoarece credeam ca vor sa ma insele. Va multumesc pentru articol. M-ati luminat si cred ca ati luminat mai multa lume. Felicitari!
Buna ziua. Multam de articol. Si eu am avut dubii anu trecut si am tot cautat detalii dar fara succes. Va urmaresc…
Multumim pentru detalii. Acum am inteles.